Zapiekanka z cukinii i innych warzyw

Tak się zastanawiałam, co by przygotować z cukinii, by powstała potrawa zupełnie inna niż te, które do tej pory robiłam. Po remanencie w lodówce i spiżarce stwierdziłam, że wykorzystam  dostępne składniki i sporządzę warzywną zapiekankę, której jeszcze nie było. Aby urozmaicić smak podusiłam cebulę w wytopionym uprzednio boczku, co było naprawdę dobrym posunięciem. Zapiekankę zaserwowałam z maślanką. Potrawa wyszła  pyszna, sycąca i naprawdę godna polecenia.
Składniki:
1 średnia cukinia
1 bakłażan
3 cebule
4 średnie pomidory
3 średnie ziemniaki
150 g boczku wędzonego surowego
100 g sera żółtego tartego
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz ziołowy
olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w plasterki. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, a następnie stopić. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i chwilę poddusić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie układać warstwami ziemniaki, podduszoną cebulę cukinię, cebulę, pomidory, cukinię, bakłażan, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnia warstwą powinny być ziemniaki posypane serem. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem oraz startym serem. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać około 40 min . 10 minut przed końcem odkryć naczynie i piec do zrumienienia.   Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo