
Zapiekanka z makaronem rigatoni – czyli nasza lasagne
Tym razem w naszej kuchni wyczarowaliśmy danie z piekarnika. A będzie to pyszna zapiekanka z makaronem, która jest jednocześnie naszą odmianą lasagne. Jej nie można odmówić 😋
Zobacz także: Kolorowe kopytka w sosie pomidorowym
Sos beszamelowy
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu beszamelowego. W tym celu na palniku połączcie masło, mąkę, mleko i sól. Po połączeniu składników i otrzymaniu gładkiego sosu, zdejmij patelnię z palnika.
- Na tej samej patelni na masełku podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kmin rzymski. Dokładnie wymieszaj.
- Do ostudzonego sosu dodaj trzy jajka.
- W formie do pieczenia stwórz warstwy z ugotowanego makaronu, mozzarelli, mięsnej mieszanki, kolejnej porcji makaronu, sosu beszamelowego i mozzarelli.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!