Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Moje śniadanie zazwyczaj składa się z jajek, które lubię podawać na rożne sposoby. Jajka na twardo, omlet, jajecznica z szynką, czy w końcu jajko w koszulce – możliwości jest naprawdę wiele 👍

A skoro już o jajkach w koszulce mowa, mam dla Ciebie pewien trik, z którym za każdym razem, przygotujesz perfekcyjne jajka. Tego nie możesz przegapić 😉

Autorką tego pomysłu jest znana i ceniona Julia Child – prawdziwa legenda kuchni w Stanach Zjednoczonych. Jej tajnym kluczem do sukcesu jest dwuetapowe gotowanie jajek.

Po pierwsze, jajka w skorupce należy włożyć na 8-10 sekund do wrzątku, aby białko miało szansę szybciej się ściąć.

Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Dopiero po tym zabiegu, czas na drugi etap – wbicie jajka do wody z octem (ok. 1,5 łyżki).

.

Wykorzystując ten trik, za każdym razem uzyskasz idealne jajko w koszulce. Choć białko będzie ścięte, żółtko nadal pozostanie płynne 👍

.

A Ty w jaki sposób przygotowujesz jajka w koszulce?

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo