Zupa gulaszowa po mojemu

Zupę gulaszową jadłam już nie raz i to w dodatku za każdym razem inną, dlatego postanowiłam przygotować taką moją ze składników, które akurat znajdowały się w mojej spiżarce i zamrażalce, zresztą jak zawsze. Ostatnio gdy zostaje mi sos z rolad, czy z pieczeni zawsze zamrażam go, by potem wykorzystać do takich potraw jednogarnkowych jak między innymi ta zupa gulaszowa.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
4 czerwone papryki
1 średnia cukinia
2 mniejsze cebule
3 – 5 pomidorów
1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
sos pozostały z rolad lub pieczeni ( ewentualnie sos w proszku)
3 łyżki mąki
sól
pieprz
papryka w proszku słodka
papryka w proszku ostra
pieprz ziołowy
czosnek mielony
sól

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić w kostkę gulaszową, a następnie obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem mielonym i dokładnie wymieszać.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej,na który wrzucać  partiami przyprawione mięso. Smażyć z każdej strony, aby nabrało ładnego koloru, a następnie przełożyć do garnka. Gdy całe mięso zostanie przesmażone i przełożone do garnka, na pozostałym tłuszczu przesmażyć obrane i pokrojone w piórka cebule, a następnie dorzucić do mięsa.  Zalać wodą, aby przykryła mięso i gotować. Gdy mięso będzie al dente wrzucić pokrojone papryki, cukinie i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dorzucić  fasolkę czerwoną. Na koniec zagęścić całość sosem i  mąką  rozmieszaną z wodą. Doprawić na pikantnie. Podawać z pieczywem. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo