Zupa jarzynowa z łososiem

Pyszna jarzynowa, do której tak naprawdę możecie dodać swoje ulubione warzywa, choć ja o tej porze roku bardzo polecam szczególnie kalafior i brokuł. Do zupy dodałam łososia przez co jest ona o wiele bardziej sycąca. Na koniec zabieliłam kwaśną śmietaną, smakuje rewelacyjnie! Polecam!

Zdjęcie - Zupa jarzynowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA ZUPĘ JARZYNOWĄ Z ŁOSOSIEM
(6 porcji)

Składniki :
1 ½ l wywaru warzywnego
½ brokuła
½ małego kalafiora
200 g żółtej fasolki szparagowej
1 marchewka
3-4 małe ziemniaki
400 g filetu z łososia
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz

Jak zrobić zupę jarzynową z łososiem :
Brokuł i kalafior pokroić na małe różyczki. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt małe bo ryba się rozpadnie podczas gotowania). Wywar podgrzać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić kalafior, fasolkę i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut często mieszając, następnie zalać ciepłym wywarem, dodać sporą szczyptę soli i mniejszą pieprzu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut. Po tym czasie dorzucić brokuł i ziemniaki, po 2 minutach dodać łososia i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do kubka wlać śmietanę, dodać kilka łyżek gorącej wody, wymieszać i wlać do zupy.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo