Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Głupie mi się przyznać co skłoniło mnie do przygotowania tej zupy, której tak faktycznie nie znałam. Po prostu oglądałam serial, który bardzo lubię i tam  Basia na przywitanie gościa  podała zupę koperkową i wtedy uświadomiłam sobie, że koperek w moim rodzinnym domu był zawsze stosowany tylko do przygotowania młodych kartofli podawanych z kwaśnym mlekiem, zaś zupy moja mama nigdy nie przygotowywała.
Dlatego pomyślałam, że skoro w mojej kuchni koperek bardzo często stosuję to czas najwyższy przygotować taką zupę. Popytałam, poszperałam i w końcu ugotowałam. Ta bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa okazała się przepyszna i na pewno na stałe znajdzie się w naszym menu.

Składniki:
duży pęczek koperku
4 – 5 skrzydełek
1,5 l wody
marchewka
kawałek pora
kawałek selera
pietruszka
2 jajka
mąka
sól
woda
śmietana 30%
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z skrzydełek i warzyw. Dodać soli,  a następnie mięso i warzywa wyjąć.
Końcówki łodyżek koperku bez korzonków pokroić i przesmażyć na łyżce masła, a następnie dodać do wywaru. W między czasie jajka wybić do miseczki, dokładnie rozbić je widelcem, a następnie dodać mąkę cały czas mieszając widelcem. Dodać wodę i dalej mieszać do uzyskania gęściejszej, gładkiej, ale lejącej masy. Wywar zagotować i powoli cienką stróżką wlewać ciasto, które cały czas w wywarze mieszać widelcem. Koperek drobno posiekać i połowę wrzucić do zupy.  Gotować jeszcze 3 -4 minuty. W słoiczku zmieszać śmietanę z mąką, a następnie wlać do zupy cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać z pokrojoną w plasterki marchewką i suto posypane koperkiem. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo