Zupa krem grzybowy z serem camembert

Wczoraj mąż przyniósł mi piękne, młodziutkie podgrzybki, z których przygotowałam nasze ulubione grzyby opiekane w zalewie octowej. Zaś te mniejsze przygotowałam do suszenia. Zastanawiałam się, co zrobić z zdrowymi nóżkami tych grzybów. Wstyd się przyznać, ale zawsze je wyrzucałam. Jednak tym razem postanowiłam je wykorzystać i ugotować zupę krem.

Tym bardziej, że wśród tych podgrzybków znalazłam kilka cudownych maślaczków i one też były przeznaczone do tej zupki.

Składniki:

300 g nóżek z grzybów

150 g maślaków

mała cebula

2 marchewki

1/2 sera camembert

kilka kulek ziela angielskiego

listek laurowy

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Oczyszczone nóżki i maślaki pokroić, a następnie przesmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą na maśle. Przesmażone grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. W między czasie dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki oraz liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gdy grzyby będą miękkie wyłowić listek i ziele angielskie, dodać pokrojony ser camembert i gotować jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera. Na koniec zupę zblendować na gładki krem, doprawić pozostałymi przyprawami. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam z grzanką i kleksami gęstej śmietany. Smacznego. 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo