Zupa krem jakiej jeszcze nie było

Po zrobieniu przeglądu w lodówce zauważyłam, że zalegają mi trzy połówki różnokolorowej papryki, seler naciowy i kilka ogórków gruntowych. Dlatego pomyślałam, że dobrze będzie wykombinować z tych składników zupę krem jakiej jeszcze nie było. W trakcie gotowania wpadłam na pomysł, by dorzucić jeszcze ziemniaki, trochę sera camembert i sera paprykowego, które urozmaicą smak tej nowatorskiej zupy. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego.

Nawet w kuchni trzeba nie raz zaryzykować, żeby się przekonać ile wspaniałych potraw można jeszcze przygotować według własnych pomysłów. 

Składniki:

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki żółtej

3 łodygi selera naciowego

2 ziemniaki

3 ogórki gruntowe

kawałek sera camembert

serek paprykowy

2 łyżki oleju

łyżka masła

1 l bulionu warzywnego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki ras el hanout

1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojone papryki (z każdej papryki odciąć po dwa paseczki, które pokroić w drobną kosteczkę i odłożyć) i łodygi selera naciowego. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać starte na tarce ogórki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem  przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem, dodać sery i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy. Całość zblendować na gładki krem. Tym razem moją zupę zaserwowałam z grzankami i odłożonymi wcześniej paprykami. Smacznego.

Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo