Zupa krem śmieciowa wersja 3

Oto następna wersja zupy krem z tych warzyw, które znajdowały się akurat  w naszej spiżarce i pozostały z przygotowania innych potraw. Ktoś nie dawno mi powiedział, że u mnie wszystkie zupy wyglądają tak smakowicie, chociaż zazwyczaj zrobione są z tak zwanych resztek
. Zdziwiłam się totalnie, choćby dlatego, że każdy może to zrobić, ale nie wolą wyrzucić, a później, żeby coś ugotować choćby jakąś zupę muszą wszystko kupować. Uważam to za bezsens i marnotrawstwo.

Składniki:
kawałek pora
papryka czerwona
1 mniejszy brokuł
1/2 cukinii
2 marchewki
200 g pieczarek
2 ziemniaki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sol
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
sos sojowy
pieprz grubo mielony z kolendrą
1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout
100 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:
W garnku zagrzać kilka łyżek oleju, dodać  masło, a następnie wrzucić pokrojony  w pół plasterki por, pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać obraną i pokrojoną marchew, paprykę, cukinie i ziemniak. Krótko wszystko przesmażyć, dodać różyczki brokuła,  przyprawy takie jak sól i pieprz. Wlać szklankę wody i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie całość zblendować, dodać mleczko kokosowe , wymieszać i chwilę jeszcze gotować. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać.  Tak przygotowaną zupę krem zaserwowałam z makaronem. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo