Zupa krem z brokułów i groszku zielonego

Zupy kremy od dawna znajdują się w naszym menu, a to dlatego, że są szybkie w przygotowaniu i można użyć do ich sporządzenia warzywa, które akurat znajdują się pod ręką. Tym razem postanowiłam wykorzystać podstawowe warzywa, które znajdują się w każdej kuchni, czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por, a także groszek mrożony dostępny akurat w mojej kuchni i oczywiście najważniejsze warzywo brokuł uwielbiany przez mojego męża w każdej postaci. Z takiej mieszanki powstała przepyszna zupa krem, którą można co jakiś czas urozmaicać przez dodawanie coraz to innych warzyw.
Składniki:
1 brokuł
1/2 szkl. groszku zielonego mrożonego
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3 ziemniaki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
czosnek mielony
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
2 łyżki masła
1 1/2 l wody

Sposób przygotowania:
W garnku stopić masło, a następnie wrzucić rozdrobnione warzywa i przesmażyć. Zalać wodą, ziele angielskie i liść laurowy rozdrobnić, włożyć do filtra saszetki  do herbaty i wrzucić do zupy. Całość gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, gałką i czosnkiem, a następnie wyjąć saszetkę z zielem angielskim, listkiem laurowym i zblendować na gładki krem. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam z makaronem. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo