ZUPA MARCHEWKOWA – LEKKOSTRAWNY OBIAD

ZUPA MARCHEWKOWA – LEKKOSTRAWNY OBIAD – delikatna, lekka zupa, słodka od marchewki, idealnie nadaje się dla dzieci i sprawdza się jako lekkostrawne danie 🙂 Polecam!


Składniki:

aplikacja Przepisy Joli

  • 6 dużych marchewek
  • 1 duży ziemniak
  • kawałek ok. 4 cm pora (biała część)
  • 1/3 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 l gorącej wody
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 100 g ryżu


Wykonanie:

Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam (marchewki, pora i pietruszkę w plasterki, ziemniaka i seler w kosteczkę).
W garnku roztopiłam masło, przełożyłam pokrojone warzywa i poddusiłam je mieszając przez ok. 5 min. Następnie wlałam do garnka gorącą wodę (woda powinna przykryć warzywa) i gotowałam na średnim ogniu. W czasie gotowania doprawiłam zupę suszoną natką pietruszki i odrobiną soli. Zupę gotowałam do momentu, aż warzywa były całkowicie miękkie, wtedy zdjęłam ją z palnika i zmiksowałam blenderem. Zmiksowaną zupę doprawiłam jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Ryż ugotowałam na sypko (zgodnie z opisem na opakowaniu).
Do talerzy nałożyłam porcje ryżu i zalałam zupą.


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Subskrybujcie mój kanał Przepisy Joli na YouTube (wystarczy kliknąć tutaj: PRZEPISY JOLI NA YOUTUBE )

ZUPA MARCHEWKOWA - LEKKOSTRAWNY OBIAD

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo