Zupa śmieciowa wersja nr 2 z mleczkiem kokosowym

Och, jak ja uwielbiam takie zupy kremy ze składników, które mi pozostały po przygotowaniu innych potraw. Smak takich zup nigdy się nie powtarza, bo za każdym razem dochodzi jakiś nowy składnik chociażby taki jak teraz, czyli pasta paprykowa ajwar. Zupa ta zaserwowana z makaronem jest nie tylko sycąca, ale obłędna w smaku.
Składniki:
cebula
1/2 cukinii
papryka żółta
papryka zielona
papryka czerwona
2 łyżki ajwaru  ( pasta paprykowa)
pół szklanki pasty pomidorowej
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 l rosołu
3 łyżki oleju
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
curry
olej

Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na większej patelni, dodać masło, a następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę.  Cukinię  obrać i pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonej cebuli i razem wszystko przesmażyć.  Przełożyć wszystko do garnka, zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw. Dodać ajwar, pastę pomidorową i na koniec mleczko kokosowe. Chwilę jeszcze gotować.  Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami.  Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo