Zupa z portulaki

Z racji tego, że po ostatnim przygotowaniu obiadu z udziałem portulaki zostało mi trochę tego warzywa, postanowiłam wykorzystać je sporządzając szybką zupę. Początkowo miała to być zupa krem, ale mąż kosztując ją przed zblendowaniem stwierdził, że pyszna jest w pierwszej wersji. I tak powstał mój autorski przepis na tą pyszną, sycącą zupę z udziałem doskonałego, ale mało znanego warzywa jakim jest portulaka.
Składniki:
pęczek portulaki
2 marchewki
cebula
kawałek pora
3 większe ziemniaki
łyżka masła
1,5 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, przesmażyć obraną, pokrojona cebulę,  dodać obrane i potarte na dużych oczkach marchewki i pokrojony w pół talarki por. Razem wszystko przesmażyć. W międzyczasie przebrać, umyć portulakę, pokroić wraz z łodyżkami,  a następnie dorzucić  do przesmażonych warzyw i chwilę razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Wlać do garnka rosół, a następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 10 min. Następnie dodać przesmażone warzywa, doprawić solą,  pieprzem i pieprzem ziołowym. Gotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam z łyżką śmietany. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo