Chlebek kukurydziany

Zdjęcie - Chlebek kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tyle słońca w całym mieście! Jeśli macie ochotę upiec szybki słoneczny chleb to polecam nowy przepis. Oto delikatny chlebek kukurydziany, z wierzchu ozdobiony ziarenkami świeżej kukurydzy i papryczką chilli. A robi się go naprawdę szybko, wystarczy pół godziny!

Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 – 250 g
  2. sól – 1,5 łyżeczki
  3. oliwa – 40 ml
  4. jajko – 2 szt.
  5. Kolba kukurydzy – 1 szt.
  6. mąki kukurydzianej – 250 g
  7. kefiru – 450 g
  8. proszku do pieczenia – 2 łyżeczki
  9. papryczka chilli pokrojona w plasterki – 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i nagrzewamy patelnię żeliwną przez 30 minut. Jeśli używamy keksówki pomijamy ten etap.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy proszek do pieczenia sól. Jajka łączymy z kefirem i oliwą. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy ciasto.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rozgrzanej patelni żeliwnej lub wykładamy do keksówki (10×23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy świeżymy ziarenkami kukurydzy i plasterkami papryczki chilli.
4. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut lub do momentu \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”suchego patyczka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”.

Zdjęcie - Chlebek kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo