Kostka piernikowa

Robiłam już różne pierniki i te wyciskane i z marmoladą, ale takiego piernika jeszcze w życiu nie jadłam. Wczoraj otrzymałam przepis od koleżanki mojej córki , Ilonki, który przez przypadek trochę zmodyfikowałam., ale o tym sza, osoby zainteresowane będą wiedziały o co chodzi.  Przepis ten tym bardziej mnie zaciekawił, gdy dowiedziałam się , pochodzi od niemieckiej rodziny, w której takie pierniki piecze się od zawsze. W niczym nie przypominają naszych tradycyjnych, dlatego śpieszę się podzielić się z Wami tym nowym przepisem.

Są obłędne w smaku, proste w przygotowaniu i naprawdę godne polecenia. 

Składniki:

500 g masła miękkiego

2 filiżanki kakao w proszku ( filiżanka to 150 ml)

2 filiżanki mąki

8 jaj

4 filiżanki cukru

cukier waniliowy

3 filiżanki orzechów laskowych rozdrobionych

2 łyżeczki cynamonu

przyprawa do pierników

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Tak przygotowane ciasto piernikowe wyłożyć na blaszkę  25 cm x 40  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie pokroić w małą kostkę . Przechowywać w zamkniętej  puszce. Smacznego. 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo