Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką

Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 500 g śliwek
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • ⅓ łyżeczki soli

Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku i lekko studzimy. Dodajemy 100 g mąki pszennej, przyprawy korzenne oraz 30 g cukru. Mieszamy do uzyskania kruszonki i odstawiamy.

350 g mąki pszennej mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz drożdżami.

Dolewamy letnie mleko, jajko oraz olej. Zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45 minut.

Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 30×40 cm.

Lekko zwilżamy je dłonią i układamy na nim śliwki. Dociskamy do ciasta i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 30 minut w temp. 175ºC na złoty kolor.

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo